Gilles Colliard

www.gilles-colliard.com

Solista, compositor, director d’orquestra i professor, Gilles Colliard és un músic complet.

Nascut a Ginebra el 1967, Gilles Colliard va estudiar violí al “Conservatori Superior de Música”, on va obtenir el primer premi de virtuosisme en la classe de Jean-Pierre Wallez, perfeccionat més tard la seva tècnica amb Tibor Varga.

Gilles Colliard

Des dels 15 anys actua a tot el món com a solista i músic de cambra.
A interpretat concerts de Mozart, Bruch, Brahms, Txaikovski, Dvorak, Beethoven, Paganini, Bartok i Mendelssohn amb l’Orquestra de la Suisse Romande, la London Chamber Orchestra, l’Orquestra Filharmònica de Bohèmia, la North Carolina Festival Orchestra i el Budapest Concentus Hungaricus. Al Victoria Hall a Ginebra, el Queen Elizabeth Hall a Londres, el Conservatori de Moscou, l’Acadèmia Frederic Chopin a Varsòvia, etc.).
A l’edat de 18 anys, Gilles Colliard va ser concertino a la Lausanne Vocal and Instrumental Ensemble, a la Camerata de Ginebra i en la Lausanne Sinfonietta Orchestra i, a l’edat de 22 anys, va ser nomenat concertino a la Bienne Symphony Orchestra.

A una edat primerenca, el seu amor per la música barroca el va portar a estudiar el repertori en profunditat utilitzant instruments d’època. Va fundar el Amarcordes Ensemble amb el clavecinista Michel Kiener i va actuar amb Gustav Leonhardt i Casa LeonhardtAl mateix temps va compondre les seves primeres obres, que aviat es van gravar en un disc finançat pel Govern de Ginebra.

El violoncel•lista i viola de Gamba Christophe Coin li va demanar que fos el seu company musical unint-se al Limoges Baroque Ensemble com a solista.
A l’edat de 29 anys, Gilles Colliard va decidir passar la major part del seu temps realitzant música antiga i direcció.

Va viatjar pel món, sent convidat a la majoria dels festivals barrocs com a solista interpretant els concerts per a violí de Leclair acompanyats pel “Giardino Armonico” al Château de Versailles, el Limoges Baroque Ensemble en els concerts de Locatelli al Queen Elizabeth Hall de Londres i el Gran doble concert per a violí i viola al Kl. Filharmònica de Berlín.

El 2001, Gilles Colliard va ser nomenat director artístic del Departament de Música Antiga al Conservatori de Tolosa i va desenvolupar una sèrie de projectes amb el conservatori.

Va dirigir el “Orfeo” de Monteverdi i el “Burgeois Gentilhomme” de Lully i, pel 300 aniversari de la mort de Jean Gilles, va presentar el seu Rèquiem a la Catedral de St Etienne.

Va organitzar diversos col•loquis, principalment sobre el tema de la retòrica, va convidar a Jocelyne Chaptal i va treballar amb diversos ballarins, creant un estudi de dansa barroca dirigit per Christine Grimaldi.

Com a primer violí al Ravel Quartet des de l’any 1996 al 2009, va dirigir el repertori del quartet cap a la música francesa del segle XX. El Ravel Quartet es va convertir en el quartet de residència al Evian Theatre durant molts anys i va completar diverses gires per Japó.

El 2004, Gilles Colliard va ser nomenat Director Musical de l’Orquestra de Cambra de Tolosa. Va dirigir el conjunt a tots els continents, actuant al Japó, Brasil, Nova Caledònia i Argentina.

Des de 2011, ha actuat amb la pianista Yoko Kaneko. En particular, va interpretar les deu sonates de Beethoven en un concert especial a Tòquio.

Sovint convidat com a director d’orquestra, Gilles Colliard dirigeix orquestres simfòniques i orquestres de cambra en tots els repertoris amb solistes com Natalia Gutman, Gauthier Capuçon, Régis Pasquier, Anne Queffelec, Bruno Rigutto, Christophe Coin, David Kadouch, Ophélie Gaillard, Esther Ribot , etc.

Gilles Colliard

També ha aparegut en un programa de Schumann dirigint l’Orquestra de Concerts Lamoureux, en un programa Händel amb l’Orquestra Barroca de Barcelona, en l’execució de les seves pròpies composicions amb la Wroclaw Leopoldinum Orchestra i en les simfonies de Beethoven amb la Bienne Symphony Orchestra.

Gilles Colliard ha fet Master Class de violí barroc i viola d’amore a Tolosa C.R.R. i va dirigir l’Orquestra de Cordes Avançada de Tolosa, composta pels millors alumnes del centre instrumental avançat (I.S.D.A.T) i el Conservatori.

Gilles Colliard és el director musical de l’Orquestra Barroca de Barcelona des de l’any 2015.

Pel que fa al seu treball com a compositor, el seu catàleg conté més de 60 obres i molts arranjaments. Gilles Colliard compon per a tot tipus de formacions, des de sonates per a instruments solistes fins a obres per a orquestres i òperes.

La seva òpera “Le Mal des Ardents” es va representar al Teatre de Limoges, el seu divertiment per a violí i orquestra a Suïssa i la seva òpera “Tistou” a França i Espanya. Els seus dos concerts per a violí han estat interpretats per Régis Pasquier, els seus balls per a orquestra per l’Orquestra Leopoldinum a Polònia, etc.

La seva doble concert per a violoncel i piano va ser interpretat per Anthony Leroy i Sarah Moubarak, el seu concert per a piano de Bruno Rigutto i el seu concert de trombó a l’any vinent per Fabrice Millisher.

Gilles Colliard ha escrit dos assajos sobre música barroca, “Música barroca a 25 capítols”, “Vivaldi, l’alfabet” i sovint presenta conferències en aquest camp.
Durant més de deu anys, ha dirigit el Festival Puymory i el de “la música al cor dels molins”.

El seu important discografia comprèn més de trenta enregistraments (integrals dels concerts de Haydn, Mozart, Bach, obres per a violí sol i nombroses creacions) molts d’ells recompensats (ƒƒƒƒ Télérama, Diapason d’Or, Món de la Musique etc ..